Kokt rimmad västerhavstorsk med senapssås

1h 50 min
4
Från Nyhetsmorgon

Ta tillvara på lever och rom och koka dem i en lag på ättika, kryddor och citron. Servera med den rimmade torsken och njut det med senapssås och grönärtspuré.

15 november 2007
Visa mer
1h 50 min
4

Du behöver

  • 4 st torskbitar med skinn à 160 gr
  • rom och lever av torsk
  • 50 g forellrom

Till lagen:

  • 2 st gula lökar
  • ättika efter smak
  • vitpeppar
  • kryddpeppar
  • lagerblad
  • dill
  • saft av citron

Senapssås:

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g smör
  • citronsaft
  • 1 dl Colemans senapspulver
  • 1 msk senapskorn
  • 0,5 dl vatten

Grönärtspuré:

  • 250 gr gröna ärtor
  • 1 schalottenlök, hackad
  • vatten + kycklingfond, tärning eller flaska går mycket bra
  • socker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rimma torsken i salt en timme i kyl, för att torsken ska bli fastare i köttet.
  2. Lägg torsken i en smord ugnsform och låt den koka sakta på 100 grader i nedre delen av ugnen tills skinnet lossnar från köttet. Det tar cirka 1 timme per kilo fisk.
  3. Grönärtspuré: Koka gröna ärtor med kycklingbuljong och schalottenlök tills de är mjuka men ändå knallgröna.
  4. Mixa och passera genom fin sil, smaka av med salt och peppar och lite socker.
  5. Senapssås: Koka ihop grädde, mjölk, smör och crème fraiche försiktigt. Mixa med stavmixer.
  6. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar. (använd sälta försiktigt). Rör i senapsblandningen (senapspulver, senapskorn och vatten) tills önskad smak uppnås.
  7. Koka lag på vatten, skivad lök, skivad citron, dill, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och ättika. För bästa smak ska syran vara väldigt dominant i lagen.
  8. Skölj noga rom och lever i vatten. Koka sedan försiktigt i lagen. Levern kokas mycket snabbare än romen så lyft upp den tidigare.
  9. Applicera laxrom vackert på tallriken tillsammans med det övriga.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept