Pontus kylda tomatsoppa

Från Nyhetsmorgon

Funkar bra som förrätt eller mellanrätt eller varför inte på en buffé. Soppan kan serveras helt fryst vilket är fräscht en riktigt varm dag! Se det som en enkel och god variant på den Andalusiska soppan gazpacho. Vill man ha den som huvudrätt kan man servera några skivor grillad surdegsbröd till.

22 juni 2009
Visa mer

Du behöver

  • 8 st solmogna plommontomater
  • 1 st paprika, röd
  • 0,5 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk honung, flytande gärna typen apelsinblom (värm annars vanlig honung)
  • 1,5 dl olivolja
  • 50 g basilika + en klyfta vitlök
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skär ner tomaterna i mindre bitar, lägg dom i mixern. använd gärna glasmixer modell stark, eller matberedare med vass kniv går också bra.
  2. Skär bort kärnorna i paprikan, och lägg köttet i mixern. Lägg i basilikan och den skalade vitlöksklyftan.
  3. Gurkan skalas och skrapa bort kärnhuset med en sked. Det ”torra” gurkköttet lägger du också i mixern. Ha sedan i tomatpuré, olivolja, och honungen.
  4. Mixa sedan ingredienserna i någon minut så att allt mixas sönder.
  5. Smaka med en sked, och smaksätt sedan upp med salt och peppar, samt eventuellt mera flytande honung. Om tomaterna är vattniga i smaken, kan man ha i lite mer tomatpuré.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept