Kokt sparris med hollandaisesås

Kokt sparris med hollandaisesås
Foto: TV4
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Kokt sparris med hollandaisesås

6 ingredienser

Vårprimörer! Kokt sparris med det klassiska tillbehöret hollandaisesås.

Servera allra helst sparrisen nykokt!

Skirat smör gör du enkelt själv genom att smälta smör och hälla av det översta "klara" smöret. Låt inte den tjockare bottensatsen komma med.

Sparrisskola med Norbert Lang!

Ingredienser

  • 1-2 sparrisar, per person, gärna vit och gärna så grov som möjligt
  • 2 äggulor
  • 2 dl smör, skirat
  • ev 1 citron
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 schalottenlök

Gör så här

  1. Skala sparrisen noga till ungefär 3 cm under knoppens början.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills att sparrisen är klar. Enklast känner man med en vass kniv, och sparrisen blir först färdig i knoppen!
  3. Hacka schalottenlöken och koka med vitt vin och låt reducera tills hälften kvarstår ungefär.
  4. Låt svalna.
  5. Slå i två äggulor och vispa hårt och länge under svag värme tills det blir en mycket tjock kräm utan luftbubblor.
  6. Vispa därefter i smöret (som skall hålla samma temperatur som äggkrämen) och låt smöret sakta sakta vispas in i äggkrämen. Blir såsen för tjock, slå i lite vatten.
  7. Salta och peppra och smaksätt eventuellt med citron.