Kokt kronärtskocka

Du behöver

  • 0,5 st stor kronärtskocka per person om man vill göra en liten förrätt
  • 100 g smör
  • 1,5 dl olivolja
  • Salt från kvarn, efter smak
  • Svartpeppar från kvarn, efter smak
  • 2 st citron
  • 10 g färsk timjan
  • 1 msk svarta oliver utan kärnor, gärna av typen Nicoise

Gör så här

  1. Skockor
    Bryt av roten på skockan och försök få med alla trådar.
  2. Skär sedan av lite av toppen på skockan, och jämna till botten med vass kniv.
  3. Koka skockan i vatten, salt, olivolja.
  4. Skiva ner en hel citron, tunt, i vattnet.
  5. Låt skockorna sjuda. Du känner på skockorna genom att sticka en vass kniv genom botten på skockan. Den skall kännas som en potatis när den är klar.
  6. Serveras helst nykokt, men kan även värmas på.
  7. Smör
    Låt smöret stå ute och bli mjukt.
  8. Riv i citronskal, lite citronjuice och plockade blad från färsk timjan.
  9. Skär ner olivköttet i små bitar och vänd ner i smöret.
  10. Ha i lite havssalt och svartpeppar från kvarn samt lite olivolja (1 dl). Var försiktig med seltan då oliverna tillför salt!
  11. Rör smöret mjukt och fluffigt med visp, det går utmärkt att använda elvisp.
  12. Servera smöret rumstempererat till de varma skockorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept