Pommes frites

Pommes frites
Foto: TV4

Använd en fast potatissort till pommes frites. Potatisen ska friteras två gånger. Bäst blir det i en fritös, men du kan också fritera i en kastrull. Servera pommes frites till stekta eller grillade rätter av kött eller fisk. Skär du potatisen i stavar om 1 cm med en längd av 4-5 cm kallas den pommes frites. Skär du den i tändsticksstrimlor kallas den pommes allumette, som betyder just tändsticka. Vill du prova att göra egna potatischips skär du potatisen i lövtunna skivor med osthyveln.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 8-10 potatisar
  • 1 tsk salt
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen och lägg den i kallt vatten. Före friteringen ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk.
  2. Hetta upp oljan till 175°. Fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
  3. Hetta nu upp oljan till 200°. Fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av, salta och servera den genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept