Pommes frites

Pommes frites
Foto: TV4

Använd en fast potatissort till pommes frites. Potatisen ska friteras två gånger. Bäst blir det i en fritös, men du kan också fritera i en kastrull. Servera pommes frites till stekta eller grillade rätter av kött eller fisk. Skär du potatisen i stavar om 1 cm med en längd av 4-5 cm kallas den pommes frites. Skär du den i tändsticksstrimlor kallas den pommes allumette, som betyder just tändsticka. Vill du prova att göra egna potatischips skär du potatisen i lövtunna skivor med osthyveln.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 8-10 potatisar
  • 1 tsk salt
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen och lägg den i kallt vatten. Före friteringen ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk.
  2. Hetta upp oljan till 175°. Fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
  3. Hetta nu upp oljan till 200°. Fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av, salta och servera den genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept