Polvito

1,5 h
6
Polvito
Foto: TV4

Söt dessert med kolasås, maränger, vispad grädde och digestivekex.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 mars 2016
Visa mer
1,5 h
6

Du behöver

Maräng

  • 6 äggvitor
  • 6 dl florsocker

Polvito

  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 5-6 digestivekex
  • 2 dl karamelliserad mjölk eller kolasås
  • färska blåbär eller hallon

Gör så här

  1. Maräng
    Sätt ugnen på 125 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 min, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast.
  2. Nu kommer det roliga; spritsa till skruvar eller forma till ägg eller berg. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 min. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara.
  3. Polvito
    Smula sönder kex i en bunke och mixa med det rumstempererade smöret. Pressa ner smeten i portionsskålarna så att du får en tjocklek på en halv centimeter.
  4. Vispa grädden så att den inte blir allt för tjock. Smula i 5-6 maränger. Vänd runt med slev.
  5. Värm upp den karamelliserade mjölken till kroppsvärme. Varva några lager med kolasås och grädde i portionsskålarna. På toppen smular du maräng och lägger på några färska blåbär eller hallon.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept