Poké bowl med tonfisk och papayasalsa

Poké bowl med tonfisk och papayasalsa
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Poké bowl med tonfisk och papayasalsa

27 ingredienser

En riktigt fräsch och god rätt med färsk tonfisk, sushiris och hemgjord salsa på mango, papaya och svarta bönor.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färsk tonfisk
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 salladslök
  • svartpeppar

Sushiris

  • 4 port japanskt ris (eller sushiris)
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Papaya- och mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 papaya
  • 1 förp svarta bönor [400 g]
  • 1 gurka
  • 3 salladslökar, gröna delen
  • 1 salladslök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 mild röd chilifrukt
  • 0,25 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk honung
  • 2 limefrukter, saft av
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 bit rödkål
  • 0,5 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och salt. Låt svalna.
  3. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan. Blanda och smaksätt riset med socker- och vinägerblandningen i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  4. Skala och tärna mango och papaya. Kärna ur gurkan och skär i tärningar. Lägg mango, papaya, gurka, svarta bönor, skivad salladslök (den gröna delen), hackad koriander, finhackad chili och riven vitlök i en skål. Smaksätt med honung, limesaft, olivolja och salt och peppar. Blanda om försiktigt.
  5. Riv en bit rödkål på mandolin eller hyvla med en osthyvel.
  6. Skär tonfisken i stora tärningar och blanda med sesamolja, soja, svarta och vita sesamfrön samt salladslök i en skål.
  7. Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela tonfisk och mangosalsa ovanpå. Toppa med rödkål och koriander.