Poké bowl med lax, srirachamajonnäs och avokado

poke bowl med lax sirachamajonnäs och avokado
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Poké bowl med lax, srirachamajonnäs och avokado

31 ingredienser

Erik Videgårds recept på en riktigt god Poké bowl med lax.

Ingredienser

Japanskt ris

  • japanskt sushiris
  • 2 delar risvinäger
  • 1 del socker
  • 0,5 del salt

Avokado/sojabönor/kikärter

  • avokado
  • sojabönor
  • kikärtor
  • salt
  • limefrukt, juice

Pokémarinad

  • 100 g japansk soja
  • 30 g sesamolja
  • 1 g wakame

Pokékick

  • 4 klyftor vitlök
  • 10 g strösocker
  • 20 g limefrukt, juice
  • 60 g fisksås

Sesam-/chili-/vitlöksdressing

  • 4 sticklökar, den gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 6 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilibönpasta Toban Djan

Srirachamayo

  • 1 dl majonnäs (gärna Kewpie)
  • 2 msk sriracha

Servering

  • sjögräs
  • inlagda grönsaker
  • romansallad
  • rå lax (av typen salma/fröya)

Gör så här

Japanskt ris

  1. Koka rundkornigt japanskt sushiris enligt beskrivning på paketet. Tillsätt en dressing gjord på 2 delar risvinäger, 1 del socker och 0,5 del salt efter smak.

Avokado/sojabönor/kikärter

  1. Blanda lika delar avokado i kuber med sojabönor och kikärter, blanda med lite salt och limejuice.

Pokémarinad

  1. Blanda ingredienserna. Blanda med fisken, kan hållas kylt upp till 48 timmar.

Pokékick

  1. Finhacka vitlöksklyftorna, lös upp sockret i fisksåsen, blanda allt.

Sesam-, chili- och vitlöksdressing

  1. Blanda soja med vinäger, lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda.

Srirachamajonnäs

  1. Blanda ihop ingredienserna.

Servering

  1. Servera allt i portionsskålar och njut!