Pocherat ägg på räkfyllda kronärtkocksbottnar

Pocherat ägg på räkfyllda kronärtkocksbottnar
Foto: TV4

Att pochera ägg betyder att koka lätt, sjuda, ägg utan skal. Här ett recept där du dessutom lär dig göra din egen Rhode Island sås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 stora kokta kronärtkocksbottnar
  • 4 ägg
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ättika
  • 10 räkor
  • 2 paprikor, valfri färg
  • salt
  • valfritt sallatsblad
  • 1 burk röd stenbitsrom

Fransk dressing:

  • 5 msk olivolja
  • 1,5 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk dijonsenap
  • Rhode Island sås:
  • 4 dl majonnäs
  • 1 msk tomatketchup
  • 1 msk chilisås
  • några droppar pressad citronsaft
  • salt och malen vitvitpeppar
  • ev 0,5 msk konjak eller madeira

Gör så här

  1. Blanda salt, peppar och vinäger till dressing. Vispa ner senap och olja. Marinera kronärtskocksbottnarna i fransk dressing.
  2. Pocherade ägg: Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ägget i en kopp och häll det försiktigt ner i vattnet. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
  3. Rhode Island sås: Blanda majonnäs med tomatketchup och chilisås. Krydda med citron, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite konjak eller madeira.
  4. Tina räkorna. Vrid dem lätt i en handduk. Hacka dem grovt och blanda dem med finskuren paprika. Rör ihop paprika, räkor och Rhode Island sås. Lägg upp bottnarna på salladen och fyll med räksallad. Lägg ett pocherat ägg på varje skocka. Häll lite Rhode Island sås på varje ägg och garnera med lite röd stenbitsrom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept