Pocherad lax och vitvinssås med dill

Snabbt och enkelt men ändå riktig festmat. Servera med kokt potatis och kokt morot.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 dl vitt vin

Sås:

  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde*
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk hackad dill
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint och lägg den i bottnen i en kastrull. Skär laxen i portionsbitar och lägg dem på lökbädden, slå på vitt vin och fiskbuljong så att det täcker. Koka upp och sjud varsamt i ca 15 minuter under lock. Lyft upp fisken och håll den varm. Sila buljongen.
  2. Sås: Koka upp fiskbuljongen. Smält smör i en annan kastrull och rör ner mjölet. Slå på fiskbuljongen, lite i taget under omrörning. Tillsätt grädden och låt såsen koka sakta i 10-15 minuter. Hacka dillen fint. Häll i dillen mot slutet, krydda med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept