Grillad makrill med salsa verde och gröna bönor

Från Nyhetsmorgon

Gott och enkelt med grillad fisk. Att göra en SalsaVerde är att prova sig fram, det är ganska meningslöst att ange mängder och mått av det gröna. Man kan vara försiktig med övriga ingredienser, förslagsvis 2 vitlöksklyftor, 2-3 sardellfiléer, några matskedar kapris, en matsked fransk senap, saften av en halv till en citron, några dl olivolja. Med tiden lär man sig addera och dra ifrån, det är bara att smaka sig fram. Kniper det kan man göra den på bara persilja.

2 september 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 st makrillar, urtagna med huvudet kvar
  • 4 st vitlöksklyftor, hackade
  • 2 st chilifrukter, hackade
  • oregano, färsk eller torkad
  • salt och peppar
  • olivolja

Salsa verde

  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka mynta
  • 1 st finhackad vitlök
  • 2 msk finhackad kapris
  • några finhackade sardeller
  • 1 msk vinäger, vilken som
  • fransk senap
  • pressad citron
  • salt och peppar
  • olivolja

Gröna bönor

  • 4 hg gröna bönor
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 st hackad chili
  • några hackade sardellfiléer

Gör så här

  1. Grillad makrill: Börja med att skåra makrillen på sidorna, gnid sen in den, in och utvändigt med olivolja, chili, vitlök och oregano. Salta och peppra. Låt den ligga tills det är klart att grilla.
  2. När grillen är glödhet lägger man på makrillen och grillar den ganska hårt på varje sida, så att skinnet blir knaprigt och nästan brunsvart, mot slutet kan man höja grillgallret så att värmen inte blir för stark. Lägg upp på tallrik och servera med bönorna och citronklyftor.
  3. Salsa verde: Hacka persilja, basilika och mynta. Hacka sen vitlök, kapris, sardeller, mängd efter tycke och smak. Blanda samman allt i en skål, häll i lite vinäger, en klick fransk senap, pressa i en halv citron, salta och peppra och rör ner olivolja till önskad konsistens. Såsen skall bli ganska grov och rustik. Ställ åt sidan.
  4. Gröna bönor: Förväll bönorna ca en minut i lätt saltat vatten. Kyl sedan ner dem och låt dem torka eller torka av dem. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg ner bönorna och fräs dem tills de börjar få färg. Tillsätt hackad vitlök, sardeller, chili och rör om någon minut.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept