Plumpudding

Plumpudding
Foto: TV4

Denna klassiska engelska rätt är som bäst om den lagats i förväg och fått vila i kylskåp, gärna en månad. Inför serveringen värms puddingen i ugn, läggs upp på fat och flamberas i rom. Till det här receptet behöver du en köttkvarn.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 500 g njurtalg
  • 600 g rivet vitt bröd
  • 50 g mjöl
  • 10 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl konjak
  • 450 g socker
  • 200 g malagarussin
  • 200 g sultanrussin
  • 100 g korinter
  • 100 g suckat
  • 100 g hackad mandel
  • 150 g äpplen
  • 50 g syltad ingefära
  • 50 g apelsinskal
  • 15 g kryddor (kanel, muskot, nejlikor)
  • 10 g salt
  • citronrasp och saften av en citron
  • apelsinrasp och saften av en apelsin

Gör så här

  1. Hacka njurtalgen. Skär bort kanterna från brödet och blanda det med ägg, mjöl, konjak och den hackade njurtalgen.
  2. Hacka russin, korinter, suckat, mandel, ingefära och apelsinskal och tärna äpplet fint. Mal ner allt i en köttkvarn tillsammans med brödblandningen, mjölk och kryddor.
  3. Värm ugnen till 175°. Häll upp smeten i 4 smorda och mjölade1-litersformar. Grädda formarna i vattenbad i 2 timmar. Låt puddingen därefter svalna och förvara kallt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept