Plommonspäckad fläskkarré

Plommonspäckad fläskkarré
Foto: TV4

Vällagat och gott. Bjud på denna svenska klassiker på en fin middag och du kommer att mötas av jubel! Detta är ett bra exempel på husmanskost som blivit bjudfin. Tricket för en riktigt mör och saftig karré är lång tid och låg värme.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg fläskkarré med ben
  • 1 stor morot
  • 20 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 200 g urkärnade katrinplommon
  • 1 msk smör
  • 3-4 dl vatten
  • 1 timjankvist
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör

Till servering:

  • potatis och grönsaker

Du behöver också:

  • stektermometer
  • bindgarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Bena ur köttet och hugg benen i bitar. Skala och grovhacka rotsakerna och löken. Blötlägg katrinplommonen. Gör ett hål på längden mitt i köttet. Fyll hålet med katrinplommon och bind upp köttet tätt med bindgarn. Sätt in en stektermometer mitt i köttet.
  2. Lägg kött, ben, lök, rotsaker och smör i en långpanna. Ställ in i ugnen. Låt steken få färg runt om genom att vända den flera gånger. Späd med vatten och bräsera tills stektermometern visar 85°, ca 1 timme. Ta upp köttet och låt det vila.
  3. Sila skyn. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda smör och mjöl till en redning. Red såsen genom att klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens. Servera köttet i medeltjocka skivor med skyn, säsongens grönsaker och potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept