Plommonkaka

Plommonkaka
Foto: TV4

Ta tillvara skörden av läckra plommon. Den här kakan är en gammaldags plåtkaka. Plommonen får även sällskap av honung för extra sötma.

25 augusti 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma,malen
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • Fyllning:
  • 1 l plommon
  • 2 msk honung,flytande

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt bli 37°. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Blanda salt, socker och kardemumma i mjölet. Rör ner i vätskan. Använd elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Skär plommonen i klyftor. Kavla ut degen till två rundlar, något tjockare i kanterna. Låt jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°.
  3. Vispa upp ägget och pensla försiktigt. Lägg på plommonen och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Ringla honungen över den varma kakan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept