Plommonkaka

Plommonkaka
Foto: TV4

Lycka är att få en hel påse plommon av generösa vänner med trädgård och få göra en härlig höstpaj till helgen! Passa på när plommonen är i säsong och gör en riktigt klassisk paj. Servera pajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Var försiktig med pajskalet så det inte blir bränt, eftersom det innehåller äggula och socker som gärna blir vidbränt. Täck med folie vid behov.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 st äggula
  • Fyllning:
  • 16-20 st plommon
  • strösocker
  • 1 dl Röd vinbärsgelé
  • Ugn: 200°

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, florsocker och mjöl. Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen. Lägg den i plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Kavla ut degen, klä en pajform, nagga botten. Vik en folieremsa över kanten. Grädda mitt i ugnen 10 min, ta bort folien.
  4. Lägg delade, urkärnade plommon över botten. Sockra efter smak.
  5. Grädda klart ca 20 min. Smält gelén, vispa den slät och skeda över den färdiga kakan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept