Plommonglaserad fläskkotlett med pumpapuré

koket.se
Plommonglaserad fläskkotlett med pumpapuré
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Plommonglaserad fläskkotlett med pumpapuré

14 ingredienser

ca 1 h

Kryddig fläskkotlett med katrinplommon och puré på butternutpumpa.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter, med ben (à 250 g)
  • 1 förp syltlök
  • 100 g katrinplommon, fint skivade
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl kalvfond
  • 2 msk honung
  • 3 krm malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm muskot, riven
  • maizenaredning

Pumpapuré

  • 1 butternutpumpa, skalad och skuren i bitar
  • 100 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skala pumpan, skär ner i mindre bitar och ta bort kärnhuset.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut kärnorna.
  3. Lägg pumpan i en kastrull tillsammans med smör och vanilj, salta och på med locket. Låt steka på medelvärme, utan att det tar färg.
  4. Strimla plommonen och salta och peppra köttet runt om.
  5. Stek köttet i en het panna i neutral olja. Ge köttet yta på båda sidor.
  6. Sänk värmen och tillsätt kryddorna och plommon. Fortsätt med syltlök samt vin och honung.
  7. Låt det sjuda ihop till en tjock glaze i botten av stekpannan och tillsätt då kalvfonden. Låt det koka ihop och tjockna något.
  8. När pumpan är mjuk, ta bort vaniljstången och mixa först pumpabitarna och tillsätt vätskan som bildats i botten av kastrullen successivt tills du fått en fin puré. Om all vätska mixas med finns det risk att den blir för rinnig.
  9. Mixa den slät i en mixer och servera tillsammans köttet och såsen.