Plommonflan

Plommonflan
Foto: TV4

Med färdig smördeg, kyld eller djupfryst, åstadkommer du lätt ett läckert plommonflan. Servera som dessert eller till kaffe eller te. Lättvispad grädde är inte nödvändigt, men väldigt gott till.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 600 g plommon
  • 1 paket färdig smördeg
  • 1 msk strösocker
  • bakplåtspapper
  • ev grädde till serveringen

Gör så här

  1. Tina smördegen och sätt ugnen på 225°. Skär varje plommon i 4 delar och ta bort kärnan. Kavla ut degen på bakplåtspapper, använder du djupfryst smördeg, mjöla bakbordet och kaveln lätt. Lägg de 4 plattorna i kvadrat så att kanterna lappar över varandra med ca 1 cm. Kavla ut degen till sin dubbla storlek, kyld smördeg kavlar du till dubbel storlek.
  2. Skär ut en rundel med ca 28 cm diameter. Flytta försiktigt över degen och bakplåtspapperet till plåten och nagga den lätt med gaffel. Lägg på plommonbitarna med skalsidan uppåt. Börja i en ring ca 2 cm från kanten. Lägg ringar innanför tills du når mitten. Strö över socker. Så här långt kan du göra flanet i ordning i förväg.
  3. Grädda flanet mitt i ugnen i 15 minuter. Servera det helst ljummet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept