Plättar med kolasås och hallon

Plättar med kolasås och hallon
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plättar med kolasås och hallon

10 ingredienser

Helt vanliga plättar kan bli till en festlig dessert tillsammans med kolasås och hallon. Här serveras de som små bakelser.

Ingredienser

portioner

Kolasås:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Plättar:

  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Till servering:

  • färska hallon

Gör så här

  1. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker.
  2. Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och saltet. Låt smeten stå och svälla i ca 30 minuter.
  3. Hetta upp laggen och klicka i lite smör. Häll i ett tunt lager smet (ca ½ dl) till varje plätt. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända. Stek i ytterligare någon minut. Stek alla plättarna på samma sätt. Servera med kolasås och hallon.