Plankstek

Plankstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plankstek

15 ingredienser

40 m

En klassisk restaurangrätt som var enormt populär på 70-talet.Du kan servera den med färdig bearnaisesås om du vill förenkla receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 skiva entrecôte
  • 1 port potatismos
  • 1 äggula
  • 2 msk riven ost
  • salt
  • peppar
  • 2-3 tomater
  • haricots verst
  • sparris

Sås

  • 1 äggula
  • 0,5 msk vatten
  • 75 g smör, smält
  • citron, pressad
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk torkad dragon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Krydda köttet och stek 2 minuter på var sida i het penna. Lägg på ekplanka.
  3. Blanda potatismoset med äggula och ost och klicka eller spritsa ut på plankan. Lägg skårade tomater, bönor och sparris runt om.
  4. Vispa äggula och vatten till såsen i en kastrull på svag värme tills den tjocknar. Se till att det smälta smöret har ungefär samma temperatur och tillsätt det lite i taget under omrörning. Smaka av med kryddorna och låt såsen stå och svalna.
  5. Pensla grönsakerna med lite olja och ställ in plankan i ugnen. Gratinera tills moset fått fin färg. Servera med såsen.