Plankstek

40 m
1
Plankstek
Foto: TV4

En klassisk restaurangrätt som var enormt populär på 70-talet.Du kan servera den med färdig bearnaisesås om du vill förenkla receptet.

26 januari 2009
Visa mer
40 m
1

Du behöver

  • 1 skiva fin entrecôte
  • 1 portion potatismos
  • 1 st äggula
  • 2 msk riven ost
  • salt och peppar
  • Ett par tomater
  • gröna bönor
  • sparris

Sås:

  • 1 st äggula
  • 0,5 msk vatten
  • 75 g smör, smält
  • pressad citron
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk dragon
  • Ugn 250 grader

Gör så här

  1. Krydda köttet och stek 2 minuter på var sida i het penna. Lägg på ekplanka. 2. Blanda potatismoset med äggula och ost och klicka eller spritsa ut på plankan. Lägg skårade tomater, bönor och sparris runt om.
  2. Vispa äggula och vatten till såsen i en kastrull på svag värme tills den tjocknar. Se till att det smälta smöret har ungefär samma temperatur och tillsätt det lite i taget under omrörning. Smaka av med kryddorna och låt såsen stå och svalna.
  3. Pensla grönsakerna med lite olja och ställ in plankan i ugnen. Gratinera tills moset fått fin färg. Servera med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept