Pizzadeg i kyl och enkel tomatsås

Pizzadeg i kyl och enkel tomatsås

Av: Håkan Johansson

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

40 m + 1 dygn i kyl

Klassisk pizzadeg och en enkel tomatsås. Den perfekta grunden för att göra hur god pizza som helst!

Tips! Detta är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den - den blir bara godare av att vila länge. /Håkan

Ingredienser

portioner4 - 6 pizzor

Pizzadeg

  • 500 g vatten, kallt
  • 5 g jäst
  • 780 g stenmalet vetemjöl (ekologiskt)
  • 20 g havssalt
  • rapsolja

Tomatsås

  • 1 förp hela san marzano-tomater [400 g]
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rundriv degbitarna, och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa minst 1 dygn i kylen.
  3. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Tomatsås

  1. Mixa alla ingredienser i en kastrull och värm till 60 grader. Låt svalna och förvara i kylen. Genom att du värmer tomaterna till bara 60 grader ger de mer smak än om de värms till högre grader.
  2. Bred ett tunt lager tomatsås på pizzabottnarna - är det för mycket sås blir de blöta.