Vad gör du av gårdagens rester? En matlåda eller en pytt i panna? Gör istället som deltagaren Sofie Gudmunsson i Sveriges mästerkock - en galet god pizza!
400 g passerade cocktailtomater (eller krossade tomater) [1 burk]
1 rödlök, ugnsbackad
1 palsternacka, ugnsbakad
1 paprika, ugnsbakad
2 klyftor vitlök
1 schalottenlök
1-2 tsk citron, saft
1 msk smör
2 msk olivolja
1-2 tsk strösocker
salt
peppar
Potatisaioli
2 äggulor
2-3 dl matolja
droppe citron, saft
2 potatisar, kokta och kalla
salt
peppar
vinägrette
0,5 tsk citron, skalet, rivet
1 tsk citron, saft
3 msk olivolja
0,5 schalottenlök, finhackad
salt
peppar
Topping
1 bit oxfilé, stekt och kall
0,5 zucchini, ugnsbakad
0,5 aubergine, ugnsbakad
2 mozzarellabollar, gjord på vanlig komjölk
parmesanost, hyvlad
flingsalt
Gör så här
Sätt på ugnen på 250 grader eller om du har ett pizzaprogram på din ugn. Lägg in vitlöksklyftorna med skal på (till potatisaiolin) i ugnen. Sätt även in en tom plåt i ugnen som skall bli varm för att baka pizzan på.
Pizzadeg
Blanda alla torra ingredienser med olja och vatten. Ställ degen åt sidan.
Tomatsås
Fräs lök, vitlök och de bakade grönsakerna. När schalottenlöken blivit mjuk, slå på tomaterna. Salta och peppra. Låt stå och småputtra på låg värme i ca 20 minuter.
Mixa såsen slät. Klicka i smör, häll i olja, citron och socker. Smaka av såsen och salta eller sockra eventuellt.
Potatisaioli
Vispa äggulor med några droppar citron. Droppa i matoljan samtidigt som du vispar. När det blivit en tjock och fin majonäs, salta och peppra.
Riv den kokta potatisen fint och blanda i majonäsen.Ta vitlöksklyftorna från ugnen och pilla av skalet. Pressa i vitlöksklyftorna i majonäsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Vinägrette
Blanda alla ingredienserna till en vinägrette
Montera pizzan
Kavla ut pizzadegen. Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg pizzabottnen på plåten.
Bred ut tomatsåsen på pizza. Lägg på squash och aubergine. Riv isär mozzarellan och sprid ut på pizzan.
Sätt pizzan ugnen. Baka i ca 12 minuter eller tills osten fått fin färg. Ta ut pizzan ur ugnen. Toppa med tunna skivor av oxfilén, ta lite av vinägretten på oxfilén. Klicka ut potatisaiolin över pizzan. Toppa med lite hyvlad parmesan och flingsalt.