Pizza på gårdagens rester

1 h
2
Pizza på gårdagens rester
Foto: TV4

Vad gör du av gårdagens rester? En matlåda eller en pytt i panna? Gör istället som deltagaren Sofie Gudmunsson i Sveriges mästerkock - en galet god pizza!

3 februari 2016
Visa mer
1 h
2

Du behöver

Pizzadeg

  • 1 dl durumvetemjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 2,5 msk olivolja
  • 1,5 dl vatten

Tomatsås

  • 400 g passerade cocktailtomater eller krossade tomater (1 burk)
  • 1 rödlök, ugnsbackad
  • 1 palsternacka, ugnsbakad
  • 1 paprika, ugnsbakad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk socker
  • salt och peppar

Potatisaioli

  • 2 äggulor
  • 2-3 dl matolja
  • några droppar citronsaft
  • 2 potatisar, kokta och kalla
  • salt och peppar

Vinägrette

  • 0,5 tsk citronskal, rivet
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • salt och peppar

Topping

  • 1 bit oxfilé, stekt och kall
  • 0,5 squash, ugnsbakad
  • 0,5 aubergine, ugnsbakad
  • 2 mozzarellabollar, gjord på vanlig komjölk
  • parmesan, hyvlad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 250 grader eller om du har ett pizzaprogram på din ugn. Lägg in vitlöksklyftorna med skal på (till potatisaiolin) i ugnen. Sätt även in en tom plåt i ugnen som skall bli varm för att baka pizzan på.
  2. Pizzadeg
    Blanda alla torra ingredienser med olja och vatten. Ställ degen åt sidan.
  3. Tomatsås
    Fräs lök, vitlök och de bakade grönsakerna. När schalottenlöken blivit mjuk, slå på tomaterna. Salta och peppra. Låt stå och småputtra på låg värme i ca 20 minuter.
  4. Mixa såsen slät. Klicka i smör, häll i olja, citron och socker. Smaka av såsen och salta eller sockra eventuellt.
  5. Potatisaioli
    Vispa äggulor med några droppar citron. Droppa i matoljan samtidigt som du vispar. När det blivit en tjock och fin majonäs, salta och peppra.
  6. Riv den kokta potatisen fint och blanda i majonäsen.Ta vitlöksklyftorna från ugnen och pilla av skalet. Pressa i vitlöksklyftorna i majonäsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  7. Vinägrette
    Blanda alla ingredienserna till en vinägrette
  8. Montera pizzan
    Kavla ut pizzadegen. Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg pizzabottnen på plåten. Bred ut tomatsåsen på pizza. Lägg på squash och aubergine. Riv isär mozzarellan och sprid ut på pizzan.
  9. Sätt pizzan ugnen. Baka i ca 12 minuter eller tills osten fått fin färg. Ta ut pizzan ur ugnen. Toppa med tunna skivor av oxfilén, ta lite av vinägretten på oxfilén. Klicka ut potatisaiolin över pizzan. Toppa med lite hyvlad parmesan och flingsalt. Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept