Pizza Moreno i vedugn

2 h
4
Pizza Moreno i vedugn
Foto: Martin Löf
2 h
4

Du behöver

Deg

  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 dl lantbrödsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja, till plåten

Tomatsås

  • 400 g körsbärstomater (1 burk)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök

Fyllning

  • 10 champinjoner
  • 200 g rökt skinka
  • 150 g av två sorters salami efter favoritsmak
  • 100 g riven Gruyereost
  • 250 g buffelmozzarella
  • ruccola, till garnering
  • färsk basilika, till garnering
  • olivolja, att ringla över

Gör så här

  1. Degen
    Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.
  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 275 grader.
  3. Tomatsås
    Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Pizza
    Rensa och skiva champinjonerna fint. Skiva charkuterierna fint.
  5. Riv Gruyereosten fint (bra att ha den kylskåpskall). Skär mozzarellan i skivor.
  6. Pudra ut lite mjöl och kavla, eller knåda ut pizzadegen så tunt som möjligt. Bred ut tomatsåsen tunt och fördela fyllningen. Toppa med skivad mozzarella.
  7. Ställ in pizzan i ugnen (med en ugnspaddel om det finns) och grädda i 5–10 minuter till skorpan är gyllenbrun.
  8. Lägg på ruccola, färsk basilika och ringla över olivolja innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept