Pirog med svartrötter och korngryn

Pirog med svartrötter och korngryn
Foto: TV4

Hemligheten med riktigt god pirogdeg är att dels låta den vila kallt och sedan vika och kavla, ungefär som när man gör Wienerbröd. Då får degen den rätta ”bladiga” konsistensen.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 7+1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 300 g smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk Ättiksprit
  • 1 dl vatten
  • Fyllning:
  • 3 kokta svarta rötter
  • 2 dl kokta korngryn
  • salt och malen vitpeppar

Att pensla med:

  • 1 uppvispad ägg

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop 7 dl mjöl, salt och kallt smör. Vispa upp ägget i en kopp, rör ner ättika och vatten, och blanda ner i degen. Lägg degen i en plastpåse i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen till en ganska tunn fyrkant. Vik först tre gånger åt ena, sedan tre gånger åt andra hållet. Kavla den vikta degen på nytt.
  3. Kavla ut pirogens botten på en plåt och förgrädda i 15 minuter. Lägg fyllningen på bottnen och krydda med salt och peppar. Lägg på resten av degen som lock och tryck till ordentligt. Stick några små hål i locket. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ytterligare 20 minuter. Skär i portionsbitar före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept