Pinnalåda

Pinnalåda
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pinnalåda

8 ingredienser

Alla vet vad en Janssons frestelse är, men det är bara i Småland som man vet vad det blir när det vankas Pinnalåda.

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg potatis, strimlad rå
  • svartpeppar
  • 3 gula lökar, skivade
  • 1 förp ansjovisfiléer, stor
  • ca 4 dl grädde
  • ansjovisspad
  • ströbröd
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg ett lager potatis i botten av en ugnsform. Täck med hälften av löken och däröver ansjovis. Lägg flera med potatis, lök och ansjovis, överst skall det vara potatis.
  2. Blanda grädde med lite ansjovisspad och slå över. Det ska knappt nå upp på potatisen. Sikta över ströbröd hyvla lite smör överst.
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter.