Pikant strömming

Pikant strömming
Foto: TV4

Den här strömmingsrätten kan du njuta både varm och kall. Är du observant ser du naturligtvis att den inte är särskilt svensk. Det är en nordisk variant på ett sardinrecept från Medelhavet. Men riktigt svenska tillbehör passar bra. Till den här rätten ska du bjuda riktig skalpotatis och gärna hårt bröd.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g strömmingsflundror
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl hackad persilja
  • 1 dl finsiktat ströbröd
  • 0,5 citron
  • olivolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Finhacka persiljan och vitlöken och blanda med ströbrödet. Tillsätt pressad citron och så mycket olja att du får en lagom lös smet att bre över strömmingarna. Låt gärna röran vila en timme eller så.
  2. Skölj strömmingsfiléerna och klipp av ryggfenan. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med olja och lägg i strömmingsflundrorna dubbelvikta. Strö över 1/2 tsk salt och ta några tag med pepparkvarnen.
  3. Bre persiljeröran över strömmingen och fukta den en aning med olja. Stek sedan i ugnen i 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept