Picklad rödlök och Friterad lök

Picklad rödlök och Friterad lök

Av: Emma Hamberg

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

Ingredienser

picklad rödlök

  • 6 rödlökar
  • salt
  • svartpeppar

1-2-3 lag

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Friterad lök

  • 2 gula lökar
  • frityrolja
  • salt

Gör så här

  1. Picklad rödlök
  2. Skiva löken tunt, tunt. Gärna med en mandolin! Koka upp en 1-2-3-lag och smaka av med lite salt och peppar. Vill du ha en starkare lag kan du hacka lite färsk chili och pytsa i den. Stäng av plattan.
  3. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm. Låt svalna. Klart! Vill du vara snajdig serverar du löken i en snygg glasburk.
  4. Friterad lök
  5. Börja med att skiva lökarna tunt, tunt. Dags att damma av mandolinen med andra ord. Lägg sedan skivorna i iskallt vatten, där de kan få vila i 30 minuter. Sila bort vattnet – ordentligt! För att vara på den säkra sidan torkar du av löken med hushållspapper.
  6. Nu ska du fritera. Hetta upp oljan rejält – till cirka 170 grader. Släng ner ett par lökskivor och se vad som händer. Det ska fräsa lite och de ska bli gyllenbruna ganska snabbt – då är oljan tillräckligt varm. Ja, nu är det bara att köra. Ner med löken i omgångar. Ta upp skivorna med hålslev när de är vackert bruna och låt dem rinna av på hushållspapper.