200 g tärnade rotsaker t ex morot, palsternacka, rotselleri
3 msk smör
1 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong, kraftig
2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
1 dl vitt vin
100 g trattkantareller och shiitake eller annan svamp
salt
peppar, nymalen
1,5 dl matkorn, kokt enligt förpackningen
2 msk tärnad rökt skinka
2 msk persilja, hackad
Gör så här
Tvätta, skala och tärna rotfrukterna. Fräs rotfrukterna utan att de får färg i 2 msk av smöret och rapsoljan. Strö över vetemjölet, rör om och tillsätt buljong, grädde och vitt vin. Låt koka cirka 5 minuter
Fräs svampen i resten av smöret. Krydda med salt och peppar.
Koka matkornen enligt förpackningens anvisning. Blanda ner matkorn, skinktärningarna och svampen i soppan. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Vid servering strös persiljan över soppan. Servera med nygräddat bröd.