Chokladmousse med hallonsorbet och hasselnötspaj med vaniljsås

Du behöver

  • Chokladmousse:
  • 1,5 blad gelatin
  • 75 g choklad, mörk, Ibarra 67%
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 10,5 msk kakao
  • 3 st äggulor
  • 50 g strösocker
  • 10,5 dl vispgrädde

Halloncoulis:

  • 150 g frysta hallon
  • 1 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • Hallonsorbet:
  • 2 st gelatinblad
  • 500 g hallon
  • 0,5 liter vatten
  • 350 g strösocker
  • 1 msk honung
  • 5 st stjärnanis
  • 1 st lakritsrot

Hasselnötspaj:

  • 240 g vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g hasselnötter, rostade och skalade
  • Vaniljsås:
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl matlagningsgrädde

Nougatinflarn:

  • 3 msk muscovadosocker
  • 300 g strösocker

Gör så här

  1. Börja med halloncoulin:
  2. Koka ihop hallon, vatten och socker tills temperaturen är 107 grader. Sila och låt svalna i kyl. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Smält chokladen tillsammans med matlagningsgrädde och kakao. Tillsätt gelatinet. Låt svalna. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Vispa grädden fast. Blanda ner chokladsmeten i äggen. Vänd ner grädden och blanda försiktigt. Fyll 10 höga ringar med moussen.
  5. Frys. Ta ut moussen och gör en grop i varje med en äppelurkärnare. Fyll i med lite av den kalla halloncoulin och täck med chokladmousse. Innan servering tas ringarna bort och moussen tinas upp på tallrik.
  6. Hallonsorbet:
  7. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka ihop övriga ingredienser. Rör i gelatinet och låt svalna. Sila av och kör i glassmaskin.
  8. Hasselnötspaj:
  9. Lägg mjöl, socker och smör i en matberedare. Blanda samman till en deg. Låt vila 30 min. Kavla ut degen mellan plastfilm och tryck ut i 2 ringar. Frys. Ta pajskalen ur frysen och förgrädda i ugn vid 175 grader, ca 10 min. Blanda samman alla ingredienser, utom nötterna, i en kastrull. Låt sjuda under omrörning. Tillsätt nötterna. Fyll upp pajskalen. Grädda i 175 grader, ca 8 min. Innan servering skärs pajen i 10 bitar och ljummas försiktigt.
  10. Vaniljsås:
  11. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning. Sila av och låt svalna.
  12. Nougatinflarn:
  13. Smält ihop sockret i en stekpanna. Häll upp på silpat och låt svalna. Kör den hårda karamellen i en matberedare till fint pulver. Häll upp i en chinois och strö sockerpulvret över en silpatmatta i ett jämnt lager.
  14. Smält i en salamander. Bryt i bitar innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept