Räkröra med syltlök och pepparrot på hembakat bröd

Räkröra på bröd
Foto: tv4

Räkröra med syltlök och pepparrot på hembakat bröd

Av: Pia - Österlen

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2 h 15 min

En röra med handskalade räkor, syltlök och riktligt med pepparrot. Räkröran serveras på ett bröd som är enkelt att baka själv.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2120 Sankta Anna Riesling 69kr
Ett halvtorrt, friskt och aromatiskt vin med aromer av ananas, gröna äpplen och citrus. Sötman i lök, räkor och mejeriprodukterna kommer att balanseras av sötman i vinet, men den höga fruktsyran kommer att göra att kombinationen känns fräsch.

Ingredienser

portioner

Räkröra

  • 300 g handskalade räkor
  • 1 dl syltlök, grovt hackad
  • 1 förp crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 knippe dill
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5-1 msk färsk pepparrot, riven (i röran)
  • färsk pepparrot, riven (över toasten)

Favoritbröd

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (37 grader)
  • 1 dl filmjölk
  • 1 msk honung
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 2 tsk grovt salt

Gör så här

Räkröra

  1. Blanda alla ingredienserna. Låt röran stå och "gona" till sig medan bröden gräddas. #
  2. När bröden svalnat – skär dem i skivor och lägg på lite ruccola. Därefter fördelar du röran på brödet och riv massor med pepparrot över "mackan". Eventuellt kan du garnera med lite dill och en bit citron.

Favoritbröd

  1. Smula jästen i en degbunke. Häll på vatten och fil och rör om till allt har löst sig.#
  2. Tillsätt honung och rör om. Rör ner mjölet, börja med halva mängden, och blanda så att degen blir smidig och allt mjöl arbetats in. Degen ska vara lös och den ska inte arbetas för mycket.
  3. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1-2 timmar till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Häll försiktigt upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. OBS, degen ska inte knådas. Forma degen till ca 6 baguetter eller 12-15 mindre bröd.
  5. Pensla baguetterna med vatten och strö på grovsalt.
  6. Grädda omedelbart i 230 grader med full ånga om du har ångugn, allternativ sätt in en bunke med vatten i ugnen.
  7. Baguetterna gräddas ca 18-20 minuter. Små bröd i 14-16 minuter.