Pho - vietnamesisk soppa

Pho - vietnamesisk soppa
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Pho - vietnamesisk soppa

19 ingredienser

Fräsch och smakrik kycklingsoppa från det vietnamesiska köket med nudlar, salladslök och koriander.

Ingredienser

portioner
  • 1,8 l kycklingbuljong
  • 3 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 3 hela nejlikor
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 citrongräs, bankad
  • 3 klyftor vitlök
  • 10 cm ingefära, skivad i tjocka skivor
  • 3 msk fisksås
  • 500 g kycklingfilé
  • 250 g risnudlar (gärna 3 mm breda)
  • 2 limefrukter
  • 200 g böngroddar
  • 1 kruka koriander
  • 2 salladslökar, skivade
  • 1 kruka mynta
  • 2 röda chilifrukter, i tunna skivor
  • hoisinsås, till servering
  • sriracha, till servering

Gör så här

  1. Skiva ingefäran tryck tills vitlöksklyftorna med sidan av kniven, banka och dela citrongräset.
  2. Koka upp buljongen tillsammans med stjärnanis, kanelstång, pepparkorn, kryddnejlika, citrongräs, ingefära, vitlök och fisksås. Lägg i kycklingen som får sjuda med i 15 minuter.
  3. Koka nudlar 1 minut kortare än anvisningar. Skölj av ordentligt med iskallt vatten och låt rinna av.
  4. Lyft upp kycklingen och sila buljongen. Skiva kycklingen i tunna skivor och låt buljongen få koka upp igen. Smaka av med saften av 1 lime och ev mer fisksås.
  5. Bottna 4 skålar med nudlar, skivad kyckling och böngroddar. Häll över den heta buljongen och dekorera med salladslök, örterna, lime samt färsk chili. Låt var och en smaka av sin pho med hoisin och sriracha.