Jordärtskocksoppa med apelsin

30 min
4
Jordärtskocksoppa med apelsin
Foto: TV4

Soppa passar bra på vintern eller hösten. Här är en jordärtskocksoppa med apelsin och parmesan. Fruktig och C-vitaminrik.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.

2 november 2010
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 1 bit parmesanost, ca 60 g
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 600 g jordärtskockor, skivade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 1 st apelsin, saften
  • Salt, efter smak
  • Nymald peppar, efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv parmesanosten och lägg i 8 små högar på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  4. Låt svalna på hushållspapper.
  5. Fräs lök och jordärtskockor i smör ca 3 minuter.
  6. Tillsätt vin och låt koka 3 minuter.
  7. Tillsätt vatten, fond och grädde.
  8. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
  9. Mixa till en slät soppa i en blender eller med en stavmixer.
  10. Smaka av med pressad apelsin, salt och peppar.
  11. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
  12. Servera soppan med parmesanflarnen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept