Petit choux med björnbärscurd

Petit choux med björnbärscurd
Foto: Pernilla Thelaus
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Petit choux med björnbärscurd

Av: Gladys del Pilar

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Gladys söta petit chouer fylls med vispad vaniljgrädde och hemgjord björnbärscurd.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner30 - 40 stycken
  • 2 dl vatten, kallt
  • 4 tsk florsocker
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0,5 krm salt

Björnbärscurd

  • 500 g björnbär
  • 0,25 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse

Montering

  • vispgrädde
  • vaniljsocker
  • choklad, smält

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.
  3. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper från botten
.
  4. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt
  5. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper
.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på ett galler
.

Björnbärscurd

  1. Koka upp björnbär och vatten. När bären kokat upp, mixa bären med stavmixer till en slät kräm. Sila bort kärnorna.
  2. Häll i sockret och smöret och gör ett uppkok. Tag av kastrullen ifrån plattan och låt svalna någon minut.
  3. Separera äggen och mät upp maizenan. Sikta ner maizena medan du rör i kastrullen. Placera kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills curden blir tjock. Den skall sjuda, inte koka.

Montering

  1. Dela bullen på mitten. Vispa grädden och tillsätt lite vaniljsocker. Spritsa ut björnbärscurden och grädden och lägg på ett lock. Ringla över smält choklad.