Peters kroppkakor

Peters kroppkakor
Foto: TV4
Peter Nordin
Peter Nordin

Peters kroppkakor

Av: Peter Nordin

Från: Kockarnas kamp

18 ingredienser

60 m

Mormor Maj hjälpte mig i köket på både Prinsen och min lilla kvarterskrog på söder. Hon fick Carl-Anton som stamgäst. Han avgudade hennes matlagning. Den tysta kunskapen har jag nu lärt mig. Ett arv att föra vidare. /Peter

Ingredienser

Fyllning

  • 250 g rimmat sidfläsk, fint tärnat
  • 250 g rökt sidfläsk, fint tärnat
  • 2 gula lökar, fint tärnade
  • 2 rödlökar, fint tärnade
  • 3 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl persilja, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • strösocker, till löken
  • 50 g smör, brynt

Kroppkakor

  • 2,5 kg mjölig potatis, kall, torr och passerad
  • 1,5 dl äggula
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • ca 2 dl siktat mjöl, i blandaren
  • ca 1 dl siktat mjöl, till bakbordet

Gör så här

Fyllning

  1. Lägg allt fläsk i en stekpanna och bryn sakta på medelvärme 15 minuter. Spara allt stekflott.
  2. Stek all lök utan att det får färg, lägg i en nypa socker och låt sockret smälta runt löken. Löken skall sauteras långsamt och bli glasig.
  3. Blanda löken, stekflottet och fläsket i en stor gryta (helst gjutjärnspanna, min mormors regel) och stek samman i 4-6 minuter. Tillsätt alla kryddor och stek ytterligare 2 minuter. Smaka av med litet salt. Trots att fläsket är salt behöver man ge en extra sälta.
  4. När fyllningen är klar bred ut allt på ett bleck och kyl. Ta ut från kylen när det blivit kall och blanda i persiljan. Knåda samman små bollar om 12-15 g, beroende på hur stora kroppkakor du önskar (14 g fyllning ger ca 20 g potatissmet).

Potatissmeten

  1. Lägg den pressade, kalla och torra potatisen i en blandarbunke. Tillsätt kryddor och mjöl. Bearbeta på högt varv några sekunder. Tillsätt gulan och vispa några varv.
  2. Lägg upp potatisdegen på bakbordet och knåda in 2-3 nävar mjöl.
  3. Fyll enligt gällande storlek och ånga kroppkakorna direkt. När degen är gjord måste hanteringen fortskrida i ett, tills allt är klart. Ånga i 15 minuter, helst i runda skålar, så kroppkakan behåller sin runda vackra form.
  4. Låt kroppkakorna svalna och dela på mitten. Stek i brynt smör på snittytan och servera med lingonsylt och lite extra varm fyllning. Toppa med persilja och litet svartpeppar.
  5. Servera med en god kall öl och en snaps. Nu leker ditt liv. Njut och tänk på min mormor Maj.