Brässerad lammbog med citron-dillsky, bönor, picklad lök och lökcreme

4

Du behöver

  • 1 kg lammbog
  • 3 dl vittvin
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk maizena
  • 1 citron, saften
  • 2 msk skuren dill
  • 16 st små, kokta och skalade potatisar typ sparris potatis eller ratte potatis
  • 2 dl skalade bondbönor
  • 2 dl kokta vita bönor typ cocco bönor eller berlotti bönor
  • 16 st harricot verts
  • 12 st picklade syltlökar
  • plockad dill
  • salt
  • peppar
  • 1 silverlök
  • 5 st skalade mandelpotatisar
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Bena ur och bind upp lammbogen med bindgarn. Bryn bogen runt om i en stekgryta med lite smör eller olja. Skala och skär ner morot, lök och vitlök i centimeterstora bitar och lägg ner i grytan när köttet är brynt. Slå på vin, vatten, lagerblad, timjan och svartpeppar och låt allt sjuda tills köttet är helt genom kokt, ca 2,5-3 timmar.
  2. Ta ur köttet ur grytan när det har brässerat klart och låt buljongen reducera tills det återstår ca 3 dl av vätskan.Sila och red av såsen med maizena så att den blir simmig.
  3. Skär ner silverlöken och mandelpotatisen i bitar och fräs den i lite smör i en kastrull. Slå på vispgrädden och låt allt koka tills lök och potatis är mjukt. Mixa potatis, lök och grädde i en matberedare tills det blir en slät creme, smaka av med salt och peppar.
  4. Blanchera harricot verts kort i kokande vatten så att dom behåller viss krispighet. Dela harricot vertsen på mitten och värm alla bönorna i en kastrull med smält smör tillsammans med den kokta och skalade potatisen. Vänd i syltlökar och plockad dill vid serveringen.
  5. Vid serveringen delas lammbogen i mindre bitar och såsen kokas upp och blandas med citronsaften och den skurna dillen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept