Soppa på kräftor med potatiscreme, gurka och krondill

Du behöver

Soppa:

  • 0,5 kg kräftskal
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morrot
  • 1 fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vittvin
  • 25 g krondill
  • 2 l vatten
  • 0,5 l visprädde

Potatiscreme:

  • 100 g mandelpotatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk smör
  • Garnityr:
  • 16 st kräftstjärtar
  • 30 st små gurktärningar 0,5x0,5 cm
  • 2 msk brödkrutonger

Gör så här

  1. Skala och skär grönsakerna till soppan i små bitar. Fräs grönsakerna i en kastrull i lita olivolja. Tillsätt tomatpuren och låt den fräsa med en liten stund. Lägg i kräftskalen och krondillen i kastrullen och slå på vatten och vin. Låt allt koka upp och dra sedan av kastrullen från plattan och låt fonden stå och dra i ca 1 timme. Sila av fonden och koka ner den till halva mängden fond återstår. Koka därefter ihop fonden med vispgrädden och smaka av med salt och peppar.
  2. Skala och dela ner potatisen i mindre bitar och koka den mjuk i vispgrädden. Mixa potatisen och grädden till en slät creme och tillsätt smöret. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept