Kryddkokta plommon med spröd choklad och chokladcrème

4

Du behöver

  • 6 gula plommon
  • socker
  • torrt vitt vin
  • vatten
  • 2 finhackade serranochlilifrukter
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 msk kardemumma, stött eller mald
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk kakao
  • 1 ark feuille de bric
  • 2,5 dl helmjölk
  • 0,25 kanelstång
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 400 g mörk choklad
  • några blad färsk mynta

Gör så här

  1. Koka en lag av socker, vitt vin och vatten. Smaksätt med chili, kryddpeppar och kardemumma. Dela plommonen. Kärna ur dem. Koka plom-monen mjuka i lagen ca 5 minuter. Ställ dem att kallna i lagen. Tag upp plommonen. Skala dem. Ställ åt sidan. Tag vara på lagen.
  2. Rör samman socker, vatten och kakao till sockret löst sig. Skär feuille de bric arket i fyra fyrkanter. Pensla dem med lagen. Baka 150° varm ugn, tills bitarna blir krispiga, ca 15 minuter.
  3. Hacka chokladen. Dela kanelstången. Skrapa ner fröna i mjölken i en kastrull. Lägg också i barken. Vispa äggulan vit med sockret i en ny, tjockbottnad kastrull. Sila ner den kokande mjölken i äggsmeten. Sjud smeten tills den börjar tjockna, medan ni rör om hela tiden. Häll smeten över chokladen i en bunke. Rör tills chokladen smälter. Ställ krämen i kylen. Rör om då och då.
  4. Fördela krämen i fyra rundlar på fyra små tallrikar. Lägg tre plom-monhalvor på varje tallrik. Ringla över litet av plommonlagen. Luta en bit feuille de bric mot en plommonhalva på varje tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept