Äppelkrutong med rimmad fläsklägg, anklever och beaujolaiskokt lök

4

Du behöver

  • 2 fasta äpplen, exempelvis Royal Gala
  • smörpapper
  • 1 ark feuille de bric
  • florsocker
  • 2 dl beaujolais
  • 1,5 msk socker
  • 16 smålökar
  • 200 g kokt rimmad fläsklägg
  • bladpersilja
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 20 g ankleverterrine
  • socker
  • olivolja
  • balsamicovinäger, 12 år gammal

Gör så här

  1. Kärna ur ett äpple. Skär det tvärs över i 2 mm tjocka skivor. Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt.
  2. Lägg på arket feuille de bric. Det skall vara 20 x 20 m stort. Täck arket helt med äppelskivorna
  3. Omlott. Pudra med litet florsocker. Täck med ett smörpapper. Baka i 120° varm ugn tills kru-tongen
  4. Blir krispig. Ca 1 timme. Skär krutongen i fyra bitar.
  5. Kok upp vin och socker. Rör tills sockret löser sig. Koka lökarna mjuka. Ställ dem att kallna i
  6. Lagen.
  7. Skala det andra äpplet. Tag ur kärnhuset. Skär äpplet i två halvor. Koka upp 4 dl vatten och 2 dl
  8. Socker med 1 tsk anis. Rör tills sockret löser sig. Koka äppelhalvorna mjuka i lagen. Låt dem
  9. Kallna i lagen.
  10. Plocka köttet av fläskläggen. Skiva det kalla inkokta äpplet.
  11. Ljumma lök, lägg och inkokt äpple i 100° varm ugn några minuter. Strimla persiljan. Blanda ner den
  12. Med lök, lägg och äpple. Salta och peppra. Fördela blandningen i fyra högar på fyra tallrikar.
  13. Hyvla på anklever. Droppa på olivolja och vinäger. Lägg en bit krutong på varje tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept