Fläsklägg från Ängavallen i senap & persiljebuljong med rotfrukter

Fläsklägg från Ängavallen i senap & persiljebuljong med rotfrukter

Av: Peter J Skogström

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1h 20 min

Riktig husmanskost som sköter sig själv på spisen.

Ingredienser

portioner
  • 4 fläsklägg
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 0,5 morot
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 msk skånsk senap
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 bit kålrot
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 3 potatisar
  • 1 gul lök
  • 5 dl hönsbuljong
  • 5 dl vatten
  • 25 g smör
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg fläsklägget i en kastrull med kryddor, lök och morot och täck med vatten. Koka upp och låt koka tills fläsket är mört, cirka 1 timme, alt i tryckkokare cirka 20 minuter. (Stick en stekgaffel i köttet, när den lossnar lätt är köttet klart).
  2. Ta upp lägget och häll 1-2 deciliter av buljongen i en kastrull. Vispa i senapen och persiljan.
  3. Koka upp och smaka av, slå buljongen över lägget vid servering.
  4. Skala och skär ner resten av rotfrukterna och lök i 2 centimeters bitar, koka i hönsbuljong och vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av en stund innan de stampas med en potatisstamp.
  5. Tillsätt creme fraiche och smör, smaka av med salt och peppar.