Kryddinkokt lax med sallad på fänkål, morötter och quinoa

25 min
4
Från Nyhetsmorgon

Härlig lax serveras med kryddiga grönsaker, citrongrädde och quinoa.

25 augusti 2008
Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé
  • 1 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 1 st rödlök
  • 4 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl brödkryddor (kummin, fänkål, anis)
  • 1 dl grädde
  • 1 st citron, skal och saft
  • 1 msk socker
  • salt
  • peppar
  • 4 dl kokt quinoafrö, röda
  • 0,5 st gurka
  • 0,5 dl olivolja, extra virgin
  • 0,5 huvud romansallad
  • knäckebröd till servering

Gör så här

  1. Putsa och skär laxfilén i portionsbitar. Lägg bitarna i en bunke eller kastrull.
  2. Skala och skölj rotfrukterna och hyvla dem tunt.
  3. Koka upp vatten, vinäger, socker och kryddor i en kastrull och lägg i grönsakerna. Låt koka upp.
  4. Slå lagen över fisken och spänn över plastfilm (eller sätt på ett tättslutande lock). Låt dra i 5-10 minuter.
  5. Kärna ur gurkan och skär ner den i klyftor. Skölj och dela salladen.
  6. Lyft upp grönsakerna och lägg i en bunke med gurkan, quinoan, salladen och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Tvätta citronen noga och torka. Riv av det gula skalet och lägg i en skål. Pressa även i saften. Rör i socker, salt och peppar.
  8. Servera laxen med salladen och grädden på knäckebröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept