Timjanstekt majskyckling med picklade rotfrukter, chutney och potatispuré

4

Du behöver

  • 4 kycklingbröst med skinn
  • 0,5 dl plockad färsk timjan
  • salt och svartpeppar
  • smör och olja till stekning

Picklade rotfrukter:

  • 250 g blandade rotfrukter, t.ex. morot, gul morot och palsternacka
  • 0,5 dl ättika, 12 %
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk hel anis
  • 0,5 msk hel kummin
  • 1 tsk hel fänkål
  • 1 liten bit hel kanel
  • 1 lagerblad
  • 2 msk strimlad bladpersilja
  • salt och peppar

Chutney på paradisäpple:

  • 2 dl osötad äppelpuré
  • 1,5 msk vitvinvinäger
  • 1-2 msk honung
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk finhackad spansk chili
  • 1 dl skalat, tärnat äpple, Ingrid-Marie
  • salt och peppar

Syrlig potatispuré:

  • 1 kg potatis, typ sparrispotatis
  • 1 dl matyoghurt
  • 50 g osaltat smör
  • 0,75 dl mjölk
  • ca 2 msk olivolja
  • pressad citronsaft

Gör så här

  1. Lägg timjan under skinnet på kycklingbrösten och krydda runt om med salt och peppar. Bryn kycklingbrösten i smör och olja i stekpanna. Stek klart i ugn, 150° ca 25 minuter. Innertemperaturen ska vara 65°-70°. Ta ut och låt vila minst 5 minuter innan servering.
  2. Skala och skär ner rotfrukterna i tunna skivor, på mandolin eller med hjälp av en potatisskalare. Koka upp alla övriga ingredienser utom persiljan och låt stå och dra i 30 minuter, koka upp igen, sila och lägg i rotfrukterna och låt svalna.
  3. Koka äppelpurén med vinäger, socker, ingefära och chili i 5 minuter, avsluta med att vända i äppeltärningarna, smaka av med salt och peppar och låt svalna.
  4. Skala och koka potatisen. Mosa potatisen med elvisp eller potatispress och gör en god slät potatispuré med matyoghurt, smält smör, mjölk och olivolja, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Dela kycklingbrösten på längden och servera med de picklade rotfrukterna, chutneyn och potatispurén.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept