Biff Barlach med två såser och riven halloumi

Biff Barlach med två såser och riven halloumi
Foto: TV4

Biff Barlach med två såser och riven halloumi

Av: Peter Barlach

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Denna rätt är värd att kämpa för! Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • 4 biffar, hängmörad, utskurna

Harissasåsen:

  • 2 rödlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt (efter tycke, smak och tålighet)
  • olivolja
  • 1 msk carvi (arabisk kumminkrydda)
  • 2 msk harissa (arabisk chilipuré)
  • 50 cl vitt vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk lönnsirap
  • salt
  • peppar
  • mynta (en liten näve)
  • basilika (en liten näve)
  • persilja (en liten näve)

Yoghurtsåsen:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk lönnsirap
  • 0,5 limefrukt
  • en liten näve mynta

Bulgur:

  • 4 port bulgur (enl. paketets recept)
  • 1 röd paprika

Till servering:

  • 100 g halloumi (ett halvt förp)
  • mynta
  • 0,5 rödlök

Gör så här

  1. Finhacka rödlök, vitlök och chili.
  2. Låt löken, vitlöken och chilin "smälta" (det vill säga fräsa på extremt låg värme) i olivolja pannan i cirka en timme.
  3. När det är klart är det som en smet. (Går självklart att korta ner, men då blir det inte lika gott.)
  4. Häll på carvin och blanda runt.
  5. Häll i harissan (obs stark).
  6. Häll över det vita vinet. Koka upp, sedan sänker du värmen igen.
  7. Låt stå och småputtra, så länge du har tid (gärna 3-4 timmar). Ju längre desto bättre. Häll på mer vätska om det behövs.
  8. Gör yoghurtsåsen: Blanda ihop yoghurten, limen, myntan och lönnsirapen. Låt stå svalt tills det är dags att servera.
  9. Koka bulgur enligt recept. (Serveras med fördel med finhackad paprika.)
  10. Stek en rumstemperad hängmörad biff på högsta värme i cirka en minut.
  11. Gör klart till önskad genomstekning på svag värme i ugn, exempelvis 12 minuter i 125 grader.
  12. Slutskedet av harissasåsen: se till att all vätska kokat in, så att det är en tjock puréaktig konsistens.
  13. Häll på en skvätt röd balsamvinäger, lönnsirap, olivolja, samt de färska örterna. Smaka av med salt och peppar.
  14. Till serveringen: Skär lövtunna lökringar och placera dem på det färdiggrillade köttet.
  15. Lägg därefter en klick av harissasåsen ovanpå samt färskriven halloumi (blanda gärna i lite finhackad mynta i halloumin för färgens skull)
  16. Bredvid lägger du bulgur (ink. finhackad paprika), samt den milda yoghurtsåsen.