Peter Dahlbergs autumn cake

Du behöver

Chokladbotten

  • 6 ekologiska ägg
  • 200 g strösocker (2,25 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 30 g kakao (0,75 dl)
  • 1,5 ekologisk apelsin, skal från

Kaffe latte-cream

  • 300 g färskost
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 dl starkt kallt kaffe
  • 4 dl ekologisk vispgrädde
  • 3-4 msk florsocker

Physalis- och apelsinsylt

  • 200 g physalis
  • 2 ekologiska apelsiner
  • 400 g syltsocker
  • 300 g philadelphiaost
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 dl starkt kallt kaffe
  • 4 dl ekologisk vispgrädde
  • 3-4 msk florsocker
  • Gör så här
  • 1 Rör färskosten krämigt tillsammans med vaniljpulver.
  • 2 Vispa vispgrädden fluffigt.
  • 3 Blanda i lite av kaffet och lite av grädden i taget. Krämen ska vara luftig. Söta med florsocker. Låt stå i kylskåp.
  • Physalis- och apelsinsylt
  • 200 g physalis
  • 2 ekologisk apelsin
  • 400 g syltsocker
  • Gör så här
  • 1 Rensa physalisen och dela på mitten. Skala apelsinen och filéa klyftorna. Dela klyftorna i småbitar och lägg allt i en kastrull tillsammans med syltsocker.
  • 2 Koka upp sylten och låt koka c:a 10 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.

Chokladganache

  • 6 dl ekologisk vispgrädde
  • 800 g mörk choklad 55 %, finhackad

Montering

  • massor av färska bär som physalis, jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär
  • 1 ekologisk apelsin
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
  3. Blanda vetemjöl och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt tillsammans med rivet apelsinskal.
  4. Klä botten av två formar med löstagbar kant (à 18 cm) och fyll formarna med smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
  6. Kaffe latte-cream
    Rör färskosten krämigt tillsammans med vaniljpulver. Vispa vispgrädden fluffigt.
  7. Blanda i lite av kaffet och lite av grädden i taget. Krämen ska vara luftig. Söta med florsocker. Låt stå i kylskåp.
  8. Sylt
    Rensa physalisen och dela på mitten. Skala apelsinen och filéa klyftorna. Dela klyftorna i småbitar och lägg allt i en kastrull tillsammans med syltsocker. Koka upp sylten och låt koka ca 10 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
  9. Ganache
    Lägg chokladen i en mikrotålig skål/bunke och häll i grädden. Mikra skålen på full värme i 1 minut. Ta ut och rör runt i skålen med en slickepott och mikra igen 1 minut. Upprepa men med lägre tid i mikron per omgång tills chokladen smält och blandningen är jämn. Låt stå i rumstemperatur till den stelnar något. Stelnar den för mycket kan du värma om den igen kort i mikron.
  10. Montering
    Dela varje botten i tre delar så du får sex bottnar totalt.
  11. Varva lagren med kaffekräm och physalis- och apelsinsylt.
  12. Klä in tårtan med chokladganache. Jämna till toppen och sidorna (ett tips om ganachen stelnar på tårtan är att spola en palett i varmt vatten och sedan jämna till tårtan).
  13. Fyll en sprits med valfri tyll med ganache och spritsa ett fint mönster på kanten runt tårtan.
  14. Fyll utrymmet inom spritskanten med massor av bär och frukt! Använd en citrusskalare för zest och skala små strimlor av apelsinen. Strö apelsinstrimlet över bären och dekorera med färsk mynta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept