Marängtårta med rice krispies

Marängtårta med rice crisps
Foto: TV4

Marängtårta med rice krispies

Av: Peter Berg

Från: Hela Sverige bakar

11 ingredienser

Marängtårta med chokladkräm, hallon och rice krispies, puffat ris. Detta är en tårta som mamma började göra för många år sedan och som jag inte kan låta bli att göra, den blir ofta en succé när man gör den. Har gjort den många gånger på beställning. /Peter

Tips! Dubbla receptet för att få en stor tårta eller för att göra flera lager på höjden.

Ingredienser

Marängbotten

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rice krispies (eller annat puffat ris)

Chokladkräm

  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl grädde
  • 100 g ljus blockchoklad
  • 50 g smör

Extra fyllning

  • 250 g hallon (färska eller tinade)
  • 50 g mjölkchoklad (eller mörk choklad)
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa sedan ner sockret lite i taget och blanda sist i rice krispies.
  3. Bred ut smeten på en smörplåtspapper till en rektangel, ca 1,5 cm tjock.
  4. Grädda sedan i ca 1 timme. Stäng av värmen och låt stå kvar i ugnen men öppna luckan lite så den svalnar av sakta (detta minskar risken för att din maräng spricker).

Chokladkräm

  1. Häll äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kasrull och låt det sjuda på svag värme tills krämen tjocknar, rör hela tiden.
  2. Dra av kastrullen och klicka i smör under omrörning. Rör ner hackad blockchoklad sist. Låt svalna.

Montering

  1. Vispa grädde.
  2. Dela försiktigt din marängbotten i 2 delar, bred chokladkräm på den ena delen, fördela hallonen på och sist bred ut den vispade grädden över. Lägg på den andra delen.
  3. Smält chokladen och ringla den över din tårta, sen är det bara att servera. Hoppas det smakar!