Persiskt bröd

Persiskt bröd
Foto: TV4

Bröd är en viktig del av den persiska måltiden. De är alltid platta och påminner om det indiska kökets naan-bröd. Dessa bröd blir extra saftiga och goda med yoghurten som penslas på. Penslar man brödet med olja blir det knaprigt. I Iran förvarar man bröden torrt och lägger sedan en fuktig duk över brödet en stund före servering. I städerna bakar man sällan hemma utan springer ut till den lokale bagaren före middagen.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 kg vetemjöl
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 3 msk salt
  • 1 liter vatten
  • yoghurt till pensling
  • sesamfrön att strö över
  • olja till plåten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Häll i mjöl och salt och arbeta ihop degen väl, 5-10 minuter. Låt degen stå och jäsa i 2 timmar.
  2. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 8 delar. Forma till runda bullar och låt dem jäsa i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 275° och olja in en bakplåt.
  3. Platta till varje degbulle med handen till en ungefärlig storlek på 20 cm bred och 30 cm lång. Brödet måste gräddas i omgångar. Lägg 2 åt gången på den oljade plåten. Pensla med yoghurt och strö över sesamfrön. Sätt in plåten i mitten på den heta ugnen. Passa noga – blåser brödet upp i stora bubblor, stick hål på dessa med en vass kniv. De är färdiga när de fått lite ljusbruna fläckar. Det tar mellan 5 och 10 minuter beroende på ugnen. Lägg bröden på galler efter hand som de blir färdiga och låt svalna med en duk över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept