Persiskt bröd

Persiskt bröd
Foto: TV4

Bröd är en viktig del av den persiska måltiden. De är alltid platta och påminner om det indiska kökets naan-bröd. Dessa bröd blir extra saftiga och goda med yoghurten som penslas på. Penslar man brödet med olja blir det knaprigt. I Iran förvarar man bröden torrt och lägger sedan en fuktig duk över brödet en stund före servering. I städerna bakar man sällan hemma utan springer ut till den lokale bagaren före middagen.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 2 kg vetemjöl
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 3 msk salt
  • 1 liter vatten
  • yoghurt till pensling
  • sesamfrön att strö över
  • olja till plåten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Häll i mjöl och salt och arbeta ihop degen väl, 5-10 minuter. Låt degen stå och jäsa i 2 timmar.
  2. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 8 delar. Forma till runda bullar och låt dem jäsa i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 275° och olja in en bakplåt.
  3. Platta till varje degbulle med handen till en ungefärlig storlek på 20 cm bred och 30 cm lång. Brödet måste gräddas i omgångar. Lägg 2 åt gången på den oljade plåten. Pensla med yoghurt och strö över sesamfrön. Sätt in plåten i mitten på den heta ugnen. Passa noga – blåser brödet upp i stora bubblor, stick hål på dessa med en vass kniv. De är färdiga när de fått lite ljusbruna fläckar. Det tar mellan 5 och 10 minuter beroende på ugnen. Lägg bröden på galler efter hand som de blir färdiga och låt svalna med en duk över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept