Persisk kycklinggyta med granatäpple

Persisk kycklinggyta med granatäpple
Foto: TV4

En av paradrätterna i det periska köket är denna festgryta med valnötter och granatäpple. Man lagade den ursprungligen på kalkon eller anka, men kyckling är ett mycket prisvärt och gott alternativ. Det kan vara svårt att få tag på granatäppeljuice. Det kan ersättas med 3/4 dl citronjuice blandat med 2-3 msk socker. De färska dadlarna kan ersättas med katrinplommon.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g benfritt kycklingkött
  • 1 gul lök
  • 200 g valnötter
  • 1,5 dl saft av pressat granatäpple
  • 100 g färska dadlar utan kärnor
  • 2 msk torkad mynta
  • 2 msk neutral olja
  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 1 liter kycklingbuljong
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skär kycklingköttet i lika stora bitar. Skala och hacka den gula löken fint. Ta undan 1 msk. Värm oljan i en kastrull tillsammans med med saffranet. Fräs löken i blandningen. Tillsätt köttet och låt det bryna i några minuter. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll på halva mängden buljong, låt puttra på låg värme ca 45 minuter. Tillsätt eventuellt mer buljong då och då.
  3. Mal valnötterna eller stöt dem i mortel. Bryn den sparade löken i en separat kastrull, tillsätt de malda valnötterna och ca 3 dl av buljongen från grytan. Vispa över låg värme tills det blir en jämn och tjock sås. Lägg över de brynta köttbitarna i grytan, tillsätt dadlarna och resten av buljongen. Häll i juicen från granatäpplet och den torkade myntan och blanda väl. Låt puttra ca 25 minuter. Krydda eventuellt med mer salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept