Persiljekalvjärpar

Persiljekalvjärpar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Persiljekalvjärpar

14 ingredienser

Grönprickiga järpar med gräddig sås är klassisk svensk husmanskost. Visst kan man göra dem på fläsk- eller blandfärs.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kalvkött
  • 2 skivor kantskuret vitt formbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • smör, till stekning

Sås:

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl köttbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg brödet i en matberedare. Häll på mjölken och låt brödet mjukna. Skär köttet i bitar och lägg det och ägg, persilja (ej stjälkarna), salt och nymalen peppar i skålen. Finfördela köttet med korta tag på momentläget och kör sedan 5 sekunder på låg hastighet.
  2. Forma färsen till 10-15 järpar med hjälp av en fuktad sked och handen. Bryn järparna runt om i smör, några i taget, och efterstek dem på svag värme ca 5 minuter.
  3. Sås: Blanda buljong, steksky och grädde i en kastrull och låt det koka ihop något. Knåda samman vetemjöl och smör och vispa ner det i såsen. Koka på svag värme ca 5 minuter, smaka av och krydda med salt och peppar. Servera järparna med såsen, kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.