Persilje- och vitlöksgratinerade musslor

Persilje- och vitlöksgratinerade musslor
Foto: TV4

Hittar du inte färska musslor kan du använda frysta. Här vilar de i sina skal på en bädd av grovt salt, grönprickiga av persilja och doftande av vin och vitlök. En trevlig inledning på en middag.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 30 blåmusslor med skal
  • 4 schalottenlökar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 200 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor knippa bladpersilja
  • 4 skivor dygnsgammalt vitt bröd
  • grovt salt till gratineringen

Gör så här

  1. Nyp stjälkarna av persiljan och hacka persiljebladen och smöret. Blanda samman och pressa i vitlöksklyftorna. Skölj och borsta blåmusslorna väl, släng dem som inte sluter sig när du knackar dem lätt i bordet. Skala och finhacka lökarna. Koka upp vin, fiskbuljong, lök och persiljestjälkar. Lägg i musslorna och koka dem häftigt i 4–5 minuter tills de öppnat sig. Ta upp dem och låt dem kallna.
  2. Sätt ugnen på 250°. Kantskär brödskivorna och skär dem i några bitar. Riv brödet grovt. Ta musslorna ur skalen, rensa skalen från ”skägg” och lägg tillbaka musslorna. Fyll på med persiljesmör och brödsmulor.
  3. Lägg musselskalen i en ugnssäker form på en bädd av grovt salt. Gratinera tills smöret smälter, det tar 5–6 minuter. Tips: Spara musselbuljongen till en soppa eller sås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept