Hittar du inte färska musslor kan du använda frysta. Här vilar de i sina skal på en bädd av grovt salt, grönprickiga av persilja och doftande av vin och vitlök. En trevlig inledning på en middag.
Nyp stjälkarna av persiljan och hacka persiljebladen och smöret. Blanda samman och pressa i vitlöksklyftorna. Skölj och borsta blåmusslorna väl, släng dem som inte sluter sig när du knackar dem lätt i bordet. Skala och finhacka lökarna. Koka upp vin, fiskbuljong, lök och persiljestjälkar. Lägg i musslorna och koka dem häftigt i 4–5 minuter tills de öppnat sig. Ta upp dem och låt dem kallna.
Sätt ugnen på 250°. Kantskär brödskivorna och skär dem i några bitar. Riv brödet grovt. Ta musslorna ur skalen, rensa skalen från ”skägg” och lägg tillbaka musslorna. Fyll på med persiljesmör och brödsmulor.
Lägg musselskalen i en ugnssäker form på en bädd av grovt salt. Gratinera tills smöret smälter, det tar 5–6 minuter. Tips: Spara musselbuljongen till en soppa eller sås.