Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Persikogalette

2 h
6 - 8
Persikogalette
Foto: TV4
2 h
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 220 g osaltat smör, kallt
  • 280 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 75 g iskallt vatten (0,75 dl)

Topping

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg (1)
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)
  • 6 persikor
  • 30 g smör

Pensling

  • 1 ägg
  • farinsocker
  • hyvlad mandel

Servering

  • vaniljglass eller vaniljvisp

Gör så här

  1. Pajdeg
    Dela smöret i små tärningar.
  2. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör i på maxhastighet i 5 sekunder eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar.
  3. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen en timme.
  4. Fyllning
    Sätt på ugnen på 200 grader.
  5. Blanda mandelmassa och 100 g smör i en bunke. Använd handen för att få det till en slät smet. Tillsätt 1 ägg och vetemjöl och blanda väl.
  6. Utbakning
    Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Skiva persikor i lagom tjocka skivor.
  8. Lägg mandelfyllningen i mitten av den utkavlade degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över. Toppa med de skivade persikorna, lägg dem något omlott. Lägg ut små smörkuber och vik över kanterna så att du bildar en fin ram.
  9. Pensla sidorna med ägg och strö över farinsocker och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept