Pepparkaks-cheesecake med lingon

Pepparkaks-cheesecake med lingon
Foto: TV4
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Pepparkaks-cheesecake med lingon

Av: Pernilla Wahlgren

Från: Pernillas jul

11 ingredienser

En smaskig juldessert. Testa själv. /Pernilla Wahlgren

Ingredienser

portioner

Botten

  • 250 g pepparkaka
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 400 g färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citron, pressad

Topping

  • 3 dl crème fraîche
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 dl lingon, tinade eller färska

Gör så här

  1. Förberedelser: Ta ut lingonen ur frysen och låt dem tina på hushållspapper.
  2. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och bred ut på botten av en form med löstagbar botten. Häll över det smälta smöret. Blanda runt så att smöret fördelar sig jämt bland pepparkakssmulorna. Platta till så det blir en jämn botten.
  3. Fyllning: Ta fram philadelphiaosten så den blir rumsvarm. Vispa socker och ägg pösigt. Rör osten mjuk och rör sedan ner den i äggvispet, vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.
  4. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.
  5. Topping: Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen.